Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Αναστάσιμο Μήνυμα Δημάρχου Ιωάννη Πατσαντάρα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ 
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, απότοκος των εξαίσιων ύμνων και λόγων της Ακολουθίας του Νυμφίου, καθώς και η μυσταγωγία του Θείου δράματος, δημιουργεί πλημμυρίδα συναισθημάτων στους πιστούς. Ωστόσο δεν πρέπει να παραμείνουμε θιασώτες της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά η οποία είναι μεστή σε μηνύματα, νουθεσίες και κατευθύνσεις, αλλά μέσα από πνευματικές και νοητικές διεργασίες να πραγματώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Η Σταύρωση είναι το κατ’ εξοχήν γεγονός που σηματοδοτεί την ουσία και την πεμπτουσία της ζωής. Από τη θυσιαζόμενη αγάπη στο Σταυρό ξεχύθηκε η φωτοχυσία της Ανάστασης.
Ο Σταυρός μπαίνει στο κέντρο της ζωής διότι καταργεί τον θάνατο. Ο άνθρωπος σταυρώνοντας τα πάθη και τις αδυναμίες του -αυτά δηλαδή που κρατούν το πνεύμα και την ψυχή του σε ομηρία και που γίνονται η συνισταμένη των ποταπών συναισθημάτων του και ιταμών ενεργειών του- αποσοβεί τον κίνδυνο του πνευματικού του θανάτου κι ελευθερώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι η αγάπη που ο Ιησούς δίδαξε σημαίνει συμμετοχή στον πόνο του άλλου. Ας προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις κοινωνικές περιχαρακώσεις, γκρεμίζοντας τα τείχη της εγωπάθειας. Ας δούμε με συμπάθεια την διαφορετικότητα των συνανθρώπων μας κι ας τους απλώσουμε το χέρι μας για να τους φέρουμε κοντά μας. Όλοι έχουμε -κατά την διάρκεια του βίου μας- ανάγκη την έγνοια και την συμβολή του άλλου. Ας γίνουμε ο Σίμων ο Κηρυναίος κι ας σηκώσουμε, έστω και για λίγο, τον «Σταυρό» του πλησίον μας. Ποιος ξέρει; ίσως αυτή η ενέργεια να είναι μια πτυχή της δικής μας κάθαρσης.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι Η Ανάσταση του Κυρίου να φωτίζει και τον δικό μας δρόμο ο οποίος θα μας οδηγήσει στην δική μας ανάταξη.
Καλό Πάσχα με Υγεία και Δύναμη.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ