Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μήνυμα Δημάρχου για τον Εορτασμό των Επετείων της Μάχης της Αράχωβας & της Εθνικής Αντίστασης της Αντίκυρας

Τούτη η Κυριακή της 24ης Νοεμβρίου είναι ξεχωριστή διότι η Αράχωβα και η Αντίκυρα θυμούνται μάχες και τιμούν Ήρωες πολεμιστές.
Η σημασία της μάχης της Αράχωβας (18 έως 24 Νοεμβρίου1826) ήταν καθοριστική για την έκβαση της Επανάστασης, αφού η πτώση του Μεσολογγίου είχε τρώσει το κύρος των πρωταγωνιστών και είχε πλήξει αρνητικότατα το ηθικό των Ελλήνων. Η φράση του Καραϊσκάκη, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ζαϊμη, σκιαγραφεί την επικρατούσα κατάσταση παράλληλα δε καταδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου: «…Η Ελλάς προσκυνεί και πάσχισον διά την κοινήν σωτηρίαν». Χαρακτηρίστηκε δε, ως δεύτερη Επανάσταση της Ρούμελης, γι’ αυτό κι ο Ζαϊμης στην επιστολή του προς τον Καραϊσκάκη (17-1-1827), γράφει: «…Η Πατρίς εις αυτήν την περίστασιν εγνώρισεν, τί είναι ό Καραϊσκάκης και ότι χωρίς Καραΐσκάκην δεν εκατορθούτο, ό,τι θαυμασίως κατωρθώθη έως την σήμερον».
Η Αντίκυρα στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944) έδωσε το δικό της φόρο αίματος με τους αγωνιστές της ΕΛΑΝ. Τα ψαροκάικα ξανοίγονταν στη θάλασσα γι άλλου είδους «ψαριά», εκείνης της λευτεριάς και περηφάνιας: «…απ’ την Αντίκυρα φουντώνει ο Ζαχαριάς και ξεμακραίνει το Ελανίτικο καράβι, θαλασσομάχοι εμείς της λευτεριάς…». Δύο σκέψεις θέλω να αποτυπώσω γι αυτά τα ελάχιστα που αναφέρω στις παραπάνω αράδες, για τα τόσο μεγάλα γεγονότα που τα γέννησαν πράξεις μεγάλων πολεμιστών. Οι επετειακές εκδηλώσεις δεν γίνονται μόνο για να κάνουμε το καθήκον μας τιμώντας εκείνους που χάρισαν την ελευθερία στην Πατρίδα μας. Είναι μια ευκαιρία περισυλλογής και περίσκεψης για να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ο καθένας μας χωριστά αλλά κι όλοι μαζί, αποτίνουμε φόρο τιμής. Την ελευθερία, την ευημερία, την δημιουργία την γευόμαστε καθημερινά, χάριν των δικών τους θυσιών κι αγώνων, αφού ζούμε σε ελεύθερη χώρα. Η δική μας όμως πορεία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο κι η δική μας στάση ζωής έναντι των αξιών κι αγαθών που κληρονομήσαμε δικαιώνει την δική τους θυσία. Το δικό μας κληροδότημα στις επόμενες γενιές θα αποτελέσει δικαίωση και τιμή για Εκείνους. Σε τούτες τις δύσκολες ώρες που η χώρα μας στενάζει κάτω από ένα πολύμορφο «οικονομικό» ζυγό, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές εκείνων και σκληροί πολεμιστές ενάντια σε κάθε επιβουλή. Έτσι, για να παραδώσουμε την Πατρίδα όπως της αξίζει στις επόμενες γενιές.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ