Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Έγκριση προϋπολογισμού & η είσοδος των Κουδουναραίων στο Δίστομο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίασε προχτες 26/02/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο, με θέματα ημερήσιας διάταξης την έγκριση προϋπολογισμού έτους 2013 και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.
DS_26_2_2013_1
Η συνεδρίαση άρχισε με την εισήγηση του Δημάρχου κ. Πατσαντάρα ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική αστάθεια του έτους 2012 λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που ως αποτέλεσμα είχε μία παραπαίουσα κεντρική διοίκηση να σφυροκοπά ανηλεώς την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι ο προϋπολογισμός του 2013 καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ακόλουθες παραμέτρους:

  1. Τις τραγικές οικονομικές συνθήκες λόγω μνημονίου (πολιτική-ηθική και κοινωνική κρίση)
  2. Την διαχρονικά «εχθρική» στάση του Κεντρικού κράτους έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περικοπή πόρων). Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 μειώνει κατά 340 εκατομ. ευρώ τους σχετικούς κωδικούς σε σχέση με το 2012 και κατά 70% με το
  3. Το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας στα οικονομικά του Δήμου. 
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν το κοινωνικοπολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού:
Πρώτον, είναι πραγματικός, δηλαδή δεν περιλαμβάνει έσοδα που δεν θα πραγματοποιηθούν.
Δεύτερον, οι προτεραιότητές του, εστιάζονται στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
Ο προϋπολογισμός του 2013 είναι ρεαλιστικός με πρωταρχικό σκοπό την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του Δήμου μας (μισθοδοσία, μισθώματα και λειτουργικές δαπάνες)
Το αποθεματικό (ταμειακό υπόλοιπο) ανέρχεται στο ύψος των 1.383.859,01, έχοντας καλύψει δηλαδή το 25% του προϋπολογισμού. Άρα ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013: α) Συνάδει με την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, β) Εναρμονίζεται με τις πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, ) γ) Αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων του Δήμου και δ) Δεν εμφανίζει υπερεκτιμημένα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η αποφυγή της Εποπτείας-Παρατηρητηρίου.
Στην συνέχεια της συνεδρίασης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων από τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Οικονομικής επιτροπής κ. Οικονομάκη, με επεξηγηματικές παρεμβάσεις των προϊσταμένων της οικονομικής και τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Εν κατακλείδι ο προϋπολογισμός και το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η μείζονα αντιπολίτευση καταψήφισε για τους λόγους -όπως η κα. Γρανιτσιώτη τους παρουσίασε στην τοποθέτησή της- ότι: ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τις δράσεις του ετήσιου προγράμματος και τις ανάγκες μας. Η μείωση των κρατικών εσόδων και προγραμμάτων επενδύσεων ΣΑΤΑ. Οι οφειλές παρελθόντων ετών και η αδυναμία είσπραξης αυτών, και κυρίως ότι συντάχθηκε βάση των οδηγιών του υπουργείου που καθιστά τον προϋπολογισμό απλό λογιστικό έγγραφο. Για να καταλήξει με: «Αυτό που μας εξοργίζει είναι η Επιτροπεία του Υπουργείου, η κατάργηση ουσιαστικά του αυτοδιοίκητου των Δήμων, που υπαγορεύεται από Κέντρα εντός κι εκτός Ελλάδος. Δυστυχώς σε λίγο θα έχουμε Διοίκηση κι όχι αυτοδιοίκηση».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Ζάκκας αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην καταψήφιση του προϋπολογισμού, επεσήμανε τα εξής σημεία: την πολιτική έργων για το 2013 με τους πόρους της ΣΑΤΑ να μειώνονται διαρκώς και να μην αποδίδονται κι ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση μέσα από τις προτάσεις τους, διεκδικούν έργα υποδομής και πόρους για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, των νέων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων που μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο μέσα από ένα ενιαίο καθολικό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, Παιδείας, άθλησης, πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος. Προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται δεκτές.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. διεκόπη ευχάριστα από την ξαφνική είσοδο των Κουδουναραίων, που τραγούδησαν τα σατιρικά της Αποκριάς, δίνοντας ένα μήνυμα ότι οι αριθμητικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να ορίζουν την ζωή μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικρότησε την σκηνή της «εισβολής» των κουδουναραίων, εικόνα της οποίας σας παραθέτουμε.

DS_26_2_2013_KOUDOUNARIDES