Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Αντιπυρική προστασία στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου και της εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά των πυρκαγιών, ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων της περιοχής μας, να φροντίσουν για τον καθαρισμό (αποψίλωση) των ιδιοκτησιών τους από χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Την ίδια υποχρέωση έχουν το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα, Οργανισμοί κ.λ.π., εφόσον είναι κάτοχοι τέτοιων χώρων.
Σας υπενθυμίζουμε ότι :

  1. Ο εθελοντισμός και η ενεργή συμμετοχή των δημοτών τόσο σε επίπεδο πρόληψης – φύλαξης , όσο και σε επίπεδο καταστολής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  2. Όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, πρέπει να έχουν αποψιλωθεί (καθαριστεί) και να έχει γίνει απομάκρυνση των ξερών χόρτων και τυχόν εύφλεκτων υλικών, τόσο εντός του οικοπέδου, όσο και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων περιμετρικά ολόκληρης της έκτασής τους, βάσει του άρθρου 94, παρ. 26, του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχουν νόμιμες συνέπειες, (Πυροσβ. Διάταξη υπ’ αρ. 4/87 άρθρο 1 και άρθρο Ποινικού Κώδικα 433).
  3. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους ανωτέρω χώρους (Πυρ. Διάταξη 4/87 άρθρο 1).
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Επικαλούμενοι την ευαισθησία όλων των πολιτών του Δήμου, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
       ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ 
               ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΑΝΤΑΡΑΣ