Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ευάγγελος Μυτιληναίος:θα κλάψουνε μανούλες το 2012-H Eλλάδα έχει ουσιαστικά πτωχεύση

Η ελληνική επιχειρηματικότητα ασφυκτιά αφού καλείται να λειτουργήσει εν μέσω μιας πτωχευμένης οικονομίας, χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών και με συνεχείς αυξήσεις στα κόστη παραγωγής λόγω των αλλεπάλληλων φόρων, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίος (Μέτκα, Αλουμίνιο) κ.Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το 2012 «θα κλάψουν μανούλες» κυρίως λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες και προϊδέασε τους μετόχους ότι ο όμιλος θα ακολουθήσει άκρως συντηρητική πολιτική για να περάσει «τον κάβο».


Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, οι εταιρείες του ομίλου συγκαταλέγονται μέσα στους πέντε ελληνικούς ομίλους που έχουν πρόσβαση σε ξένες τράπεζες και δανείζονται αλλά όπως διευκρίνισε «δεν παίρνουμε ποτέ όσα ζητάμε και το κόστος είναι στα ύψη. Δανειζόμαστε με επιτόκια 8% και ο γερμανός ανταγωνιστής μας έχει επιτόκιο 2%».
Για την ελληνική οικονομία ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως η ανάκαμψη θα καθυστερήσει πολύ αφού ουσιαστικά η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θα χρειαστούν θυσίες και δύσκολα μέτρα. Μέχρι τώρα ο κόσμος πήρε με τις πέτρες όσους επέβαλαν τα επώδυνα μέτρα. Σε λίγο όμως θα πάρει με τις πέτρες και όσους τάζουν λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να λένε την αλήθεια», υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος.
Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιτέθηκε στην τρόικα και τις πρωτοβουλίες της: «Μας είπαν να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση και να ρίξουμε τους μισθούς των εργαζομένων για να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές στα προϊόντα μας. Αυτό έγινε, αλλά παράλληλα έβαλαν φόρους στη διαδικασία παραγωγής (δεκαπλάσιος φόρος στο φυσικό αέριο σε σχέση με την Ευρώπη κτλ.). Το αποτέλεσμα είναι να φτωχύνουν οι εργαζόμενοι, η ανεργία να μεγαλώσει και παράλληλα τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων να ξεπερνούν τα οφέλη από τις μειώσεις των μισθών και τα προϊόντα μας να παραμένουν ακριβά».
Ο επικεφαλής του ομίλου υποστήριξε πως το τέλος ακινήτων συνέβαλε στην έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ (χαμηλή εισπραξιμότητα λογαριασμών) και δημιούργησε ένα ντόμινο στον κλάδο της ενέργειας που αγγίζει ΔΕΣΜΗΕ, παραγωγούς και φθάνει μέχρι και τη ΔΕΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, οι μονάδες του ομίλου έχουν απαιτήσεις περίπου 100 εκατ. από πωλήσεις ενέργειας. Επίσης, η ΔΕΗ χρωστά 44 εκατ. ευρώ στη ΜΕΤΚΑ για τιμολογημένα έργα και το κράτος χρωστά στον όμιλο 55 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ.
Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο ανέφερε τα εξής: «Εχουμε προσπαθήσει τέσσερις φορές να αποκτήσουμε τη Λάρκο, αρχής γενομένης από το 1998. Το 2007 προσφέραμε μαζί με τον ξένο εταίρο που συνεργαστήκαμε 300 εκατ. ευρώ. Με τη Λάρκο όμως υπάρχει το εξής παράδοξο: Ενώ η τρόικα πιέζει για άμεση ιδιωτικοποίηση η Κομισιόν που μετέχει στην τρόικα παραπέμπει την εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί παράνομη κρατική χρηματοδότηση. Με τέτοια ανοιχτά θέματα είναι δύσκολο να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι στον επικείμενο διαγωνισμό».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ κ. Γιάννης Μυτιληναίος ερωτηθείς από μετόχους αν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει έδρα η εταιρεία, επεσήμανε πως υπάρχουν έντονες πιέσεις από μετόχους και θεσμικούς, αφού το 90% των εργασιών της προέρχεται από το εξωτερικό, και μια τέτοια πρωτοβουλία θα διευκόλυνε την ανάληψη νέων εργασιών καθώς η σημερινή της «καταγωγή» μόνο προσκόμματα δημιουργεί. Διευκρίνισε ωστόσο πως μέχρι νεωτέρας η εταιρεία θα μείνει στην Ελλάδα.
Εν μέσω κρίσης, τη διετία 2009 - 2011 ο όμιλος Μυτιληναίου διπλασίασε τον κύκλο εργασιών (1,6 δισ. ευρώ), αύξησε τα λειτουργικά του κέρδη (200 εκατ. ευρώ) και επένδυσε 1 δισ. ευρώ.«Ουσιαστικά τετραγωνίσαμε τον κύκλο αλλά το 2012 θα πρέπει να είμαστε πολύ συντηρητικοί», ανέφερε η διοίκηση. Στο αλουμίνιο οι τιμές συνεχίζουν να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ο όμιλος έθεσε στόχο να μειώσει στο Αλουμίνιο της Ελλάδος το λειτουργικό κόστος κατά 145 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2012 ή το αργότερο στις αρχές του 2013. Ωστόσο, η εφαρμογή του προγράμματος σε έναν βαθμό εξαρτάται από θέματα όπως η οριστική απόφαση για την τιμή αγοράς ηλεκτρικού, που έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία της ΡΑΕ. Ο κλάδος της ενέργειας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το 2012 την οικονομική θέση του ομίλου καθώς ξεκίνησε και η εμπορική λειτουργία της Korinthos Power.
Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της εταιρείας «Βωξίτες Παρνασσού» από την S&B, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι σύντομα ολοκληρώνεται ο νομικός και ο οικονομικός έλεγχος της εταιρείας και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ομίλων για το οριστικό τίμημα.
Η γενική συνέλευση της ΜΕΤΚΑ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ (0,5625 ευρώ καθαρό μετά την παρακράτηση φόρου 25%) με ημερομηνίας αποκοπής τις 10 Μαΐου και ημερομηνία έναρξης πληρωμής τις 18 Μαΐου.